Lichtadvies: Lichtplan laten maken

Bij het inrichten van uw woning denkt u wellicht eerst aan het meubilair, de raamdecoratie, vloeren, behang en verf. Verlichting is vaak iets waar achteraf over nagedacht moet worden. En dat terwijl het maken van een goed lichtplan juist essentieel is. Verlichting heeft niet alleen een functionele functie, maar draagt ook bij aan de sfeer in de ruimte.

U kunt door ons een lichtplan laten maken.

Lichtplan laten maken

Goede verlichting is vaak een uitdaging in huis. Wij helpen graag met een goed doordacht lichtplan. Bij het maken van het lichtplan denken we niet alleen na over hoe de lamp eruit moet zien, maar ook het soort licht dat de lamp geeft en de functionaliteit ervan. Leeslicht, gericht licht op tafel, een staande lamp of een spot op een schilderij, al deze soorten licht hebben andere functionaliteiten.

Lichtplan woonkamer

De woonkamer heeft vaak verschillende functies. De woonkamer is bedoeld om gezellig samen tv te kijken, ontspannen bij te praten met vrienden of lekker op de bank een boek te lezen. Daarom heeft een woonkamer ook een lichtplan nodig waar lampen met verschillende functionaliteiten samenkomen.

Het begint altijd met de basisverlichting zoals inbouw- of opbouwspots. Daar worden extra lampen aan toegevoegd, zoals vloerlampen, wandlampen en leeslampen.

Lichtplan keuken

Niet alleen de juiste lampen zijn belangrijk in de keuken, maar even belangrijk is de positie van de lampen. Zo is het vervelend als de verlichting van de keuken alleen via de achterkant komt en u er dus altijd voor staat. Een lamp boven de eettafel moet precies op de juiste hoogte hangen zodat niemand direct in het licht hoeft te kijken.

Samen met u bepalen we het lichtplan keuken.

Naast het lichtplan woonkamer en het lichtplan keuken, kunnen wij ook voor de andere ruimtes in huis een lichtplan maken.

Soorten verlichting

In de basis zijn er vier soorten verlichting: basisverlichting, sfeerverlichting en functionele verlichting, accentverlichting.

Basisverlichting

Dit zijn meestal de eerste lampen die u aandoet als u in het donker het huis in stapt. Hiermee zorgt u ervoor dat de woonkamer, keuken of eetkamer wordt voorzien van voldoende licht en dat het licht egaal wordt verdeeld.

Basisverlichting bestaat in de meeste gevallen uit inbouw- of opbouwspots, maar kan ook bestaan uit vloer- en wandlampen.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting heeft in de meeste gevallen niet als functie om de ruimte goed te verlichten, maar heeft meer als functie om als eyecatcher te dienen of in een bepaalde hoek van de kamer wat extra sfeer toe te voegen.

Functionele verlichting

Functionele verlichting geeft op een bepaald punt wat extra verlichting, zodat u beter zicht heeft op waar u mee bezig bent. Dit wordt toegevoegd op plekken waar u wilt lezen, werken of leren. Deze verlichting wordt vaak op meerdere momenten van de dag gebruikt en is dan ook vaak dimbaar.   

Accentverlichting

Accentverlichting is er speciaal voor het accentueren van iets. Hiermee kan bijvoorbeeld een schilderij, beeld of ander kunstobject worden uitgelicht, zodat er aandacht op wordt gevestigd.

Veel lampen hebben meerdere functies, zodat u niet iedere ruimte hoeft te vullen met vier verschillende soorten verlichting. Bijvoorbeeld een vloerlamp, deze kan dienen als basisverlichting en tegelijkertijd als functionele verlichting dienen.

Of inbouw- of opbouwspots, deze kunnen ook als accentverlichting dienen.

Denkt u na over de inrichting en het lichtplan voor een nieuwbouwwoning of voor na een verbouwing? Dan kunnen de lichtpunten vaak nog bepaald worden. Ook hiervoor kunt u door ons een lichtplan laten maken.

Werkend met prachtige merken kunnen wij alles leveren om van uw huis een écht thuis te maken. In onze showroom zijn ongeveer 200 verschillende lampen te bekijken, waardoor u goed kunt zien wat voor licht een lamp geeft en wat de mogelijkheden zijn.

Onze lichtadviseurs denken graag met u mee. Kom langs in onze showroom of neem contact met ons op.

Onze verlichtingsmerken: